Recept voor Snert

Benodigdheden
6 pers.
Klaarmaken
4 uur
250 gr. spliterwten
250 gr. gedroogde (hele) erwten
3 grote uien
2 grote aardappelen
1/2 knolselderij
2 winterpenen
2 grote preien
1 bosje sederij
500 gr. gerookt spek (1 stuk)
5 bouillon blokken
1 kg. varkens krabbetjes
2 rookworstjes
peper
zout
Trek een bouillon van de krabbetjes en 2 liter water.
Laat minstens 3 uur trekken op een laag vuur.
Afhankelijk van de vermelding op de verpakking moet men de erwten
eerst voorweken.
Snij alle groente fijn en doe dit met de erwten en 1/2 liter water in een grote pan.
Kook deze groente ca. 20 min.
Haal de krabbetjes uit de bouillon en laat ze afkoelen.
Haal voorzichtig het mooie vlees (zonder het vet !) van de krabbetjes en
doe dat in de bouillon terug.
Doe dan alle groente, het spek, de bouillon blokken, de peper en event.
nog zout bij de bouillon.
Laat alles nog 1/2 uur zachtjes koken.
Verwarm de worst in water van 80 a 90 graden gedurende 20 min.
Water mag niet koken! anders barst de worst.
Serveer de soep met Fries roggebrood en Zeeuws spek.