Recept voor de Oliebollen

Benodigdheden
2 pers.
Klaarmaken
3 uur

500 gr. tarwebloem
400 ml. melk
30 gr. verse gist
1 zure appel
1 citroen
25 gr. roomboter
1 ei
25 gr. suiker
2 theelepels zout
3 liter arachide olie
1 bus poedersuiker
Weeg de bloem af en doe dit in de keukenmachine.
Meet de melk af met maatbeker en verwarm tot 30 graden C.
Weeg de gist af en verkruimel dit in een kommetje.
Roer een papje van de gist, wat lauwe melk en de suiker.
Laat dit afgedekt 10 min. staan.
Doe het zout bij de bloem en roer dit er goed doorheen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe het ei, de gistpap en de melk er bij.
Laat de keukenmachine zolang draaien totdat er een mooi dik en glad
beslag ontstaat.
Schil de appel en rasp deze met grove rasp boven het beslag.
Was de citroen en rasp met fijne rasp wat van de schil boven het beslag.
Doe ook de zachte boter in kleine blokjes er bij.
Roer alles nog even door met de machine.
Indien men krenten er in wil deze er nu door roeren.
Doe beslag in ruime kom of bak en laat op warme plaats 1 uur rijzen.
Verhit de olie tot 190 graden C.
Gebruik een ijs of juslepel om de beslagbollen te vormen.
Doop eerst de lepel in de olie zodat beslag beter van de lepel loslaat.
Bak niet meer dan 2 a 4 bollen tegelijk.
Baktijd een minuut of 3 a 4 per zijde.
Als bollen zich niet zelf omkeren dan even omrollen.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.



Zie ook de clip op YouTube